Inverzekeringstelling

0

Veel verdachten kunnen na het ophouden voor onderzoek naar huis omdat hun zaak rond is. Ze krijgen dan een strafbeschikking van de officier van justitie of een dagvaardiging om ter terechtzitting te verschijnen. Het kan echter ook zo zijn dat de politie u langer dan 6 uur op het bureau wil vasthouden. Zij hebben dan meer tijd nodig om de waarheid op tafel te krijgen. Dit is meestal in het geval van ernstige delicten. De hulpofficier van justitie beslist dan of u langer op het bureau moet blijven in het kader van verder onderzoek. Besluit de hulpofficier dat u  langer moet blijven dan zal hij een bevel tot inverzekeringstelling geven. Dit wil zeggen dat de politie de verdachte nog drie dagen mag vasthouden voor het onderzoek(inclusief de nachtelijke uren). 

Inverzekeringstelling is een ingrijpend dwangmiddel, daarom moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Allereerst stelt de wet als eis dat het om een verdenking van een zwaar misdrijf moet gaan. In het algemeen gaat het dan om misdrijven waarop een maximum gevangenisstraf van 4 jaar of meer op staat. Ten tweede is vereist het belang van het onderzoek dat u langer op het politiebureau verblijft, bijvoorbeeld voor nader verhoor of een confrontatie met getuigen. 

Meteen nadat u in  verzekering bent gesteld, waarschuwt de plitie de piketdienst va nde advocatuur. U krijgt dan een advocaat toegewezen die u gratis rechtsbijstand zal verlenen. Dit is een onafhankelijke advocaat die op dat moment ‘dienst’ (piket) heeft.  Je hoeft deze piketadvocaat niet zelf te betalen.U kunt ook zelf een advocaat kiezen. In veel gevallen zal de door u gekozen advocaat u ook kosteloos rechtsbijstand verlenen. In eerste instantie duurt uw inverzekeringstelling 3 dagen. Eenmaal daarna is eenmalig een verlenging mogelijk, ook weer met 3 maal 24 uur. Alleen de officier van justitie mag hierover beslissen.

Delen

About Author